A trükkös paklik nagypapája, a Svengali csomag

2017. November 16. 12:52
A Svengali csomag az egyik legrégebb óta használt speciális csomag a bűvészek körében. Európában emlegetik még Radio Deck néven és, néha pedig "hosszú és rövid csomagként" is.  


A feljegyzések szerint először W. D. LeRoy árulta "Svengali" néven. Az elnevezés Gerges du Maurier 1894-ben kiadott Trilby című könyvéből származik, Svengali egy hipnotizőr volt a történetben.
Burling Hull 1909. februárjában ugyanezen a mechanikán alapuló csomagot árusíott. A Sphinx 1909-es számában és két évvel később, Misztikus kártyák című könyvében a saját találmányaként mutatta be, melyet levédetett.
Hull raklámja, majd a későbbi levédetés között eltelt időben Ellis Stanyon is bemutatta az ötletet Új kártyatrükkök című könyvében, ahol pl. bemutatta a Mene-Tekel csomagot is.


A Svengali csomagnak létezik két- illetve háromutas változata is, ha esetleg a bűvésznek több kártya kiforszírozására lenne szüksége.
A világon mindenhol ismerik és előszerettel használják bűvészek és bűvészetet szeretők, hiszen a csomag használata teljesen automatikus, nem igényel kézügyességet.

Ennek a speciális csomagnak több variációja létezik, az egyik legnépszerűbb a Trilby csomag Joe Stuthard jóvoltából.
Al Stevenson elkészítette kép nélküli kártyákból is, és Blanka Deck névre keresztelte.
Ralph W. Hull hozzáadva az "érdes és sima" elvet elkészítette a Mirage csomagot, az egyik legsokoldalúbb speciális csomagot.
Theodore DeLand átemelte a Svengali elvet a saját Inverto csomagjába, ahol a paklit szét is lehet húzni, meg lehet mutatni. 

Hozzászólások


Lapozás: [1]

Új hozzászólás

Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Az üzenet:
Spam védelem: mennyi 5 + 3?