Cardistry, a kártyazsonglőrködés művészete

2017. November 9. 16:29
Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend kártyások körében a cardistry. Ez a műfaj egy viszonylag új jövevény a kártyás bemutatók terén, ám gyökerei mégis a 19. századig nyúlnak vissza.
Abban az időben a bűvészek kézügyességük bizonyítékaként mutattak be egyszerű kártyafogásokat, mint amilyen a Charlier Cut, Riffle Shuffle és a Thumb Fan. 



A "cardistry" szó a "card" (kártya) és az "artistry" (művészet) angol szavak összetételéből született. Napjaink kártyazsonglőrjei egyre képzettebbé és képzettebbé válnak, a kétkezes emeléseket és keveréseket felváltották az egykezes verziók, ellenben több, eddig egy kézzel végrehajtott fogás kétkezessé vált a nagyobb látványosságért.  
Épp ezért, a cardistry már nem az illúzióról, és a bűvészkedésről szól, sokkal jobban hasonlít a zsonglőrködésre, a pantomimre. Csak a kártyák minősége, kézügyesség, kitartás és a képzelet szabhat határt annak, aki cardistry-re adja a fejét.



Az első "írásos emlék" a cardistry-ről 1992-ben született. Chris Kenner könyvében, a Totally Out of Control-ban volt olvasható először leírva az egyik alapfogás, a Sybil Cut. Ezt a fogást Kevin Pang, a Vanity Fair magazin egyik újságírója így jellemzi nagyon találóan: "minden kártyazsonglőr olyan könnyedén végre tudja hajtani a Sybilt, ahogy a gitárosok végigmennek egy alap blues-skálán".


Brian Tudor, egy Los Angeles-i bűvész 1997-ben kiadta Show Off című videokazettáját, melyben csak fogásokkal foglalkozott, köztük a Sybil különböző variációit bemutatva. A kritikusok jól fogadták a videót, és ugrásszerűen elkezdett nőni az érdeklődés a kártyafogások, mint szórakoztató elem iránt.



Dan és Dave Buck voltak az igazi úttörői ennek a művészeti ágnak. 2001-ben adták ki Pasteboard Animations címmel videokazettájukat, melyben haladó emeléseket és fogásokat mutattak be. Nagy érdeklődés, több száz eladott példány és a Genii magazin dicsérő cikke kísérte a megjelenését.
2004-ben megjelent a The Dan and Dave System, mely hivatalosan is elválasztotta a bonyolultabb kártyafogásokat, pörgetéseket a bűvészettől. 



2007-ben a Buck testvérek piacra dobták háromrészes DVD szettjüket is, a The Trilogy-t. Ez a sorozat minden idők legjobban fogyó cardistry-vel foglalkozó kiadványa, több mint 25.000 eladott példánnyal büszkélkedhet. Szinte mindegyik kártyazsonglőr megemlíti a System-et vagy a Trilogy-t, mint inspirációt.

A kártyák is hatalmas átalakuláson mentek keresztül az évek során, egyre inkább alkalmazkodva ehhez a modern irányzathoz. Új finisheket kaptak a kártyák, több különböző típusú stock adja az alapot, mind annak szolgálatában, hogy még könnyedebben és látványosabban sikerüljenek a legnehezebb fogások is. Geometriai formák jelentek meg a kártyákon, a képes és a hátoldalt is sokszor szimmetrikusra tervezik, erőteljesebbé, hangsúlyosabbá varázsolva ezzel a mozdulatokat.



Vannak csomagok, melyek ugyan megtartják a hagyományos pókerkártya stílust, ám új színvilágot kapnak, mint pl. a Cardistry Limited Edition.
Ezen egy lépéssel még tovább halad a Cardistry Fanning csomag, mely leegyszerűsíti a poénokat, csak jelzés értékkel maradnak rajta a kártyák értékei, teret adva még több formának, ideálissá téve a legyezők nyitásához, ahogy nevéből is sejthető.
A legújabb generációs cardistry kártyák már szakítanak a klasszikus pókerkártyákkal, itt már mind az 52 lap egyforma, pusztán a fogások szimmetriájára és hangsúlyosságára fókuszálva. Ilyen például a Touch: Origin csomag.



A cardisty mára már egy külön szubkultúrává fejlődött. Elképesztő mennyiségű oktatóanyag, videó kerül fel a népszerű videómegosztókra, Facebookra, Instagramra, ahol a műfaj szerelmesei megosztják tudásukat a többiekkel.
A műfaj legismertebb alakjai közül hogy csak néhányat említsünk: De'vo vom Schattenreich, Daniel Madison, Andrei Jikh, The Virts, Bone Ho, és a névsor még hosszan folytatódhatna... Az ő nevükre rákeresve lenyűgöző fogásokat láthat az, aki érdeklődik e látványos, ám rengeteg gyakorlást igénylő művészet iránt.

Hozzászólások


Lapozás: [1]

Új hozzászólás

Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Az üzenet:
Spam védelem: mennyi 1 + 2?